Мітки

понеділок, 16 жовтня 2023 р.

Українська література, 10-А клас (17.10.2023р.)

 Тема. Родина Тобілевичів і український театр. Зв’язок театру з музикою, сценічними декораціями, одягом тощо.  

1. Слово  вчителя.

      Театр – це дивний світ, у якому існує своя особлива мова. Осягаючи її, ми пізнаємо мистецтво людей, які створюють виставу: драматурга, що пише п’єсу і готує сценарій, композитора, який створює музику, режисера, художника, артистів і багатьох інших. В основі театральної вистави лежить текст. Процес роботи над спектаклем полягає у перенесенні драматургічного тексту на сцену. Це свого роду «переклад» з однієї мови на іншу. У результаті літературне слово стає словом сценічним. Збираючись поставити спектакль, його творці спочатку вибирають п’єсу, неодмінно звертаються до драматургії.

2. Пригадаємо.


3. Прочитайте  статтю "Родина  Тобілевичів  і  український  театр". Запишіть  основні  відомості  в  зошит.

         РОДИНА ТОБІЛЕВИЧІВ І УКРАЇНСЬКИЙ ТЕАТР

   Історія роду Тобілевичів починається, коли управитель південних степних поміщицьких маєтків Карпо Адамович Тобілевич закохався в Євдокію, покоївку поміщиці Злотькійської.

   Євдокія Зіновіївна, родом з містечка Саксагань на Катеринославщині, належала до козацького роду Садовських. Рід збіднів, потрапив у кріпацтво, Карпо Тобілевич викупив дівчину з неволі і одружився з нею.

   У селі Арсенівна Єлисаветградського повіту (нині Кіровоградщина) у 1840 році з’явився на світ їхній первісток Іван. Родина швидко зростала. Вже в селі Костуватім колишньої Херсонської губернії (нині Братський р-н Миколаївської області) народилися Михайло, Петро, Марія, Панас.

   Велика родина жила в нестатках. Хоч Карпо Адамович і був дворянином, достатньо довго була тяганина з признанням роду Тобілевичів у дворянстві, і пов’язана вона була з помилкою у прізвищі, якої припустилися писарі. Цей феноменальний випадок з годом використав у своїй комедії «Мартин Боруля». Іван Карпович Тобілевич.

   Родина була дружною, діти веселими і талановитими. Згодом вони стануть славнозвісними Іваном Карпенком-Карим, Миколою Садовським, Марією Садовською-Барілотті, Панасом Саксаганським — корифеями українського театру.

   Тобілевичі були людьми освіченими, знали багато віршів і пісень на слова Шевченка. Вихованням дітей займалася мати. Вона прекрасно співала народні пісні, майстерно розповідала казки.

   У 70-ті роки, коли родина Тобілевичів уже переїхала до Єлисаветграда, в їхньому будинку щосуботи відбувалися «вечірки». всі співали, та найбільше і найкраще — Маруся і Панас.

   Кожен з Тобілевичів йшов своїм шляхом по життю, але кожного цей шлях вів до театру. Всі вони з юнацьких років виступали в аматорських гуртках. На професійну сцену Тобілевичі прийшли майже одночасно — 1881-1884 роках.

   Родина Тобілевичів стала яскравим сузір’ям корифеїв українського театру.

   Тобілевичі театральні режисери й актори: Панас Карпович Тобілевич (Панас Саксаганський), Микола Карпович Тобілевич (Микола Садовський); Марія Карпівна Тобілевич (Марія Садовська — Барілотті). Брати Тобілевичі: Панас Саксаганський, Іван Карпенко-Карий, Микола Садовський.

                                       

                                       

                                       


ОТЖЕ, 
4. Поміркуємо.
- Назвіть, з  кого, крім  акторів  й  автора  п'єси, складається  колектив  театру.
- Які  види  мистецтва  пов'язані  з  театром?
5. Слово  вчителя.
 - Отже, усі  мистецтва, які  беруть  участь  у  створенні  спектаклю, дають  матеріал  для  творчої  роботи  актора. І  драматургія, і  живопис, і музика, і танок  повинні  давати  матеріал, придатний  для  того, щоб  актор  міг  його  використати  в  своїй  творчій  роботі, у  своїй  грі. Матеріал, придатний  для  такого  використання, називається  театральним  матеріалом.
 
Джерело:  https://ppt-online.org/174012   

             

Немає коментарів:

Дописати коментар