Мітки

вівторок, 5 вересня 2023 р.

Українська література, 10-А клас (06.09.2023р., профільний рівень)

 Тема. Діалогічні взаємини автора і читача.

1. Прочитайте  статтю. Складіть  і  запишіть  конспект.

   Філософи вважають, що діалогічність — це органічна внутрішня сутність буття і першоджерело будь-якої мистецької діяльності. Творчість — це завжди переосмислений, перетворений, художньо усвідомлений діалог світу і людини. Художній твір є втіленням діалогу між автором твору та читачем, під час якого вирішуються філософські, естетичні та етичні питання. цей діалог неперервний. якщо у звичайному розуміння слова діалогом ми називаємо двосторонній процес обміну інформацією, передачі думок, поглядів, переконань тощо, то в художньому творі відбувається універсальний діалог як безперервне і нескінченне розуміння світу і людини, як проникнення у глибини буття та осягнення його найвищих істин і вартостей. Коли в будь-якому художньому творі втілюється естетичний ідеал, діалог між митцем і читачем набуває духовного значення.

   Будь-який авторський задум завжди спрямований на діалог з читачем. Письменник вірить, його читатимуть, зрозуміють, можливо, візьмуть його думки за основу свого світогляду, зроблять своєрідним дороговказом. читач залучається до діалогу як його учасник і виправдовує творчість як постійне і безперервне спілкування, без якого втрачається сама сутність літературного мистецтва, як і будь- якої іншої творчості.

   Під час діалогу автора і читача відбувається не тільки передача інформації від письменника до читача, а й часто спостерігається й зворотній зв’язок, коли читацьке сприйняття художнього тексту впливає й на творчий задум автора, і на формування характерів його героїв.

   В українській науці історія діалогу письменника і читача представлена у працях Г. Сивоконя, М. Ігнатенка, П. Пилиповича, Ф. Погребенника, М. Гіршмана, М. Гольберга, М. Зимомрі та ін.

2. Прочитайте  статтю  "Автор і читач" у  підручнику - с. 9.

3. Виявляємо  літературну  компетентність.

- Дайте  усні  відповіді  на  запитання.

1) Як  ви  зрозуміли  поняття  "художня  комунікація"?

2) З  якими  письменниками  у  вас  склалася  така  комунікація?


Немає коментарів:

Дописати коментар