Мітки

вівторок, 27 лютого 2024 р.

Українська література, 10-А клас(28.02.2024р., профільний рівень)

 Тема. Урок  позакласного  читання. О.Кобилянська "Фантазія-експромт".

1. Слово  вчителя.

Уся  родина  Кобилянських  була  музично  обдарованою: батько  володів чудовим  сопрано, як  і  Ольга; брат  Максиміліан  віртуозно  грав  на скрипці, Володимир - на гуслях, а Степан, Юліан  та  Олександр  мали  чудові  голоси. Ольга, як і її сестра Євгенія, грала на фортепіано. А поруч, як  згадувала письменниця, була «Свята мати! Та глибока  тиха мислителька, з  небагатьма словами на  чистих  своїх  устах».

Улюбленим  композитором  Ольги Кобилянської  був  Шопен, який згадується  вже  в  одному  з  перших  значних  творів  письменниці - повісті «Людина»  і  в  одному  з  останніх - романі «Апостол  черні»; а  новели «Impromptu phantasie», «Valse melancolique» літературознавці  і  музикознавці називають  музичними, тому  що  вона  компонувала  їх  на  мотиви  творів Шопена.

           У 1894 році  Ольга Кобилянська, перервавши  роботу над повістю «Царівна», створила  новелу-роздум «Impromptu  phantasie» (в перекладі з французької – фантазія-експромт). Назва  творує  алюзією  на  відомий  ноктюрн  «Impromtu»   Ф. Шопена, улюбленого композитора О. Кобилянської. Музика в житті письменниці була чи не найбільшим захопленням. Недарма мисткиня писала: «Музику люблю пристрасно, і вона має на мене дуже сильний, майже потрясаючий вплив». Вона мала гарний музикальний слух, добре грала на фортепіано, любила твори Ф. Ліста, Р. Шумана, В. Моцарта, Ф. Мендельсона.

Назва новели вказує на спонтанність виникнення творчого задуму й вільний виклад думок. Словом «impromptu» письменниця натякнула на спонтанну реалізацію задуму, а «phantasie» – на вільну форму. Про таку манеру письма в ранній період свідчать і рядки з автобіографії: «...застановлюватися над словом я не мала терпцю, бо все, що напливало на думку... незрозуміле, молоде до розсміху, рвалось якнайскоріше стати на папері, щоб не запізнитись».

2.  Перейдіть  за  посиланням. Прочитайте  новелу.

  https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=2466

3. Складіть  і  запишіть  паспорт  новели (герої, тема, ідея, проблематика).

Немає коментарів:

Дописати коментар