Мітки

середа, 6 квітня 2022 р.

Українська література, 10-А клас (07.04.2022р.)

 Тема. Леся  Українка. "Кассандра". Етичні, психологічні  переживання  особистості  у  час  вибору. Елементи  автобіографізму  у  творі. Художні  засоби  для  розкриття  внутрішніх  переживань  і  сумнівів  головної  героїні.

1. Слово  вчителя.

„Касандра” — безперечно філософський твір, у якому відчуваються ідеї популярних у кінці ХІХ — на початку ХХ ст. філософських течій — інтуїтивізму і прагматизму, корені яких Леся Українка бачила в античній філософії і художній літературі. Цим, зокрема, пояснюється звернення до образу античної міфології. Письменниця вносить у поему свій погляд на проблеми історичної долі України та сучасної політичної боротьби, свою громадянську позицію: вона розвінчує бездіяльність і пасивне споглядання, прагматизм, викриває зрадників народу і батьківщини, хоча у сюжеті трагедії немає ситуацій і сцен, які б безпосередньо випливали з сучасного Лесі Українці громадсько-політичного життя.

Леся Українка писала у листі до Ольги Кобилянської про Кассандру, в образі якої здобули критичне художнє втілення принципи інтуїтивізму: „...вона все провидить, вона все знає, але не холодним знанням філософа, тільки інтуїцією людини, що все спостерігає несвідомо і безпосередньо..., не розумом, а почуттям”. Отже, у цьому образі Леся Українка показала обмеженість і безсилість інтуїтивних поглядів на життєві події.

2. Словникова  робота.

Прагматизм — доктрина або, скоріше, світогляд, що ставить усе знання і правду у пряме відношення до життя та дії; прагматизм судить про значення ідей, суджень, гіпотез, теорій і систем відповідно до їхньої здатності задовольнити людські потреби та інтереси у соціальний спосіб.

Прагматик — послідовник, прихильник прагматизму як філософської системи. У побутовому сенсі це людина, яка все робить тільки з точки зору доцільності, вигоди та якій не притаманні бездумні витівки.

Інтуїтивізм — філософський напрям, що ґрунтується на розумінні інтуїції як способу розвитку біологічного життя, прагне подолати обмеженість механістичного тлумачення світу та логіко-дискурсивного пізнання.

3. Дайте  письмові  відповіді  на  питання.

1) Яка  людина  із  сім'ї  Кассандри  є  її  ідейним  супротивником?

2) У  чому  трагізм  становища  Кассандри?

3) Хто  є  носієм  ідеї  прагматизму?

4) Сформулюйте  причину  трагічності  образу  героїні.

Немає коментарів:

Дописати коментар