Мітки

неділя, 9 квітня 2023 р.

Українська мова, 8-Б клас(10.04.2023р.), 8-А клас (11.04.2023р.)

 Тема. РЗМ. Аналіз контрольної роботи.  Повторення вивченого про просте ускладнене речення на прикладі роботи з художнім текстом національно- патріотичної спрямованості.

1. Пригадаємо.












Джерело: https://naurok.com.ua/prezentaciya-uskladnene-rechennya-222553.html

2. Прочитайте  тексти. Визначте  їх  тему  та  головну  думку (УСНО).

І. Багато хто з вас, певно, замислювався, чому південь нашої країни називають Таврією, а півострів Крим – Тавридою. За свідченням учених, ці назви є своєрідною пам’яткою про стародавнє плем’я таврів, що заселяло колись цю територію. За однією з легенд, назва міста Бердичів походить від назви племені берендичів, що жило тут за часів Київської Русі. З берендичів зазвичай формувалася найбільш боєздатна кіннота князя Володимира Мономаха. Як пояснити походження назви міста Конотопа? Кажуть, колись тут були непрохідні болота, де тонули коні. Назву міста Житомира дехто пов’язує з ім’ям дружинника князів Аскольда і Діра. За іншими твердженнями, місто виникло як центр південного слов’янського племені житичів. Засновником Харкова вважають козака Харка. За іншими переказами, назва міста пов’язана з назвою однойменної річки (За Г.Скарлатом; 114 сл.).

ІІ. Мелодія дзвону… Безумнівно, вона заспокоює, навіює спогади, змушує замислитись… У ній вчувається музика Відродження, а отже, бринить пам’ять про наших предків, традиції, культуру. Відома річ, дзвони відігравали значну роль у житті міст і сіл. По-перше, вони скликали на віче, по-друге, попереджали, оповіщали. Дзвони, до речі, збирали громаду на оборону рідної землі. Таким чином, дзвін виконував роль організатора людей. Не дарма дзвін – інструмент од Бога. На початку V століття дзвони зробив Святий Павлин. Якось уві сні цей єпископ почув дивовижну мелодію. Він пішов на звук і опинився в полі, де росли небесного кольору прекрасні дзвіночки. Це їхня пісня бентежила душу. І сказав Бог Святому Павлинові, що такої форми мають бути срібні сурми. Святий Павлин наказав виготовити дзвони. Звичайно, квіти віддали витворові не тільки форму, а й назву. Настрій дзвону передається слухачам. Приміром, коли померла людина, дзвін сумно сповіщає про це, але потім звучать світлі ноти. Адже людини немає, та душа її вічна… Є у дзвонах, певно, якась таємниця, розгадати яку, мабуть, неможливо (За Н.Зубицькою; 160 сл.).

3. Випишіть  із  поданих  текстів 5 речень  зі  вставними  словами (словосполученнями). Визначте  групу  вставних  слів.

4. Зробіть  повний  синтаксичний  розбір  речення  "Звичайно, квіти  віддали  витворові  не  тільки  форму, а  й  назву" (підкресліть  усі  члени  речення, надпишіть, якою  частиною  мови  вони  виражені, дайте  характеристику  реченню).

Немає коментарів:

Дописати коментар