Мітки

середа, 6 грудня 2023 р.

Українська мова, 9-Б клас (07.12.2023р.), 9-А клас (08.12.2023р.)

Тема.  Контрольна робота. Самодиктант.

1. Прочитайте  текст. Визначте  тип  і  стиль  мовлення, головну  думку(УСНО).

2. Запишіть  текст, розставляючи  пропущені  розділові  знаки  і  розкриваючи  дужки.

                                                    Червона рута

         Рута виявляється жовта квітка. За переказами що досі існують у Карпатах, вона лише на кілька хвилин, (у)ніч на (і,І)вана (К,к)упала стає ч(е,и)рвоною. Дівчина яка її знайде буде щаслива в коха(н,нн)і.

         Пісню (Ч,ч)ервона рута написав Володимир Івасюк дев'ятнадцятирічний студент (Ч,ч)ернівецького (М,м)едичного інституту. Як (же) народився задум?                                                                                           

         У багатющ(і,и)й ба(т,д)ьковій бібліотеці юний Володя тоді ще старшокласник натрапив на видану 1906 року збірку коломийок. В одній із них він прочитав про чарівне зі(лл,л)я  червону руту. Для юного музики цей образ став зворушливою знахі(д,т)кою, справжнім о(д,т)кровенням. Потім він багато мандрував селами шукаючи ключ до ро(з,с)криття таємниці і згодом знайшов новий варіант коломийки про загадкове чар(зілля).

         На обла(с,ст)ному телебаченні Івасюк мав добрих друзів яким показав нову пісню. Її прем'єра відбулася в програмі (К,к)амертон доброго настрою. І ось настало свято Володиної музики та поезії  визнання його творчої роботи (Ч,ч)ервона рута стала піснею року в колишньому (Р,р)адянському (С,с)оюзі на конкурсі (П,п)існя 71.


Немає коментарів:

Дописати коментар