Мітки

понеділок, 19 грудня 2022 р.

Українська мова, 8-А, 8-Б класи (20.12.2022р.)

 Тема. Повторення вивченого про прості односкладні  речення на прикладі роботи з художнім текстом національно- патріотичної спрямованості.

1. Пригадаємо.

 - Яке  речення  називається  односкладним?



- Назвіть  види  односкладних  речень.

2. Робота  з  текстом.
 - Прочитайте  текст. Визначте  його  тему, головну  думку (УСНО).

                                        Генетичний код нації

    Мову називають генетичним кодом нації. Завдяки їй ми маємо можливість поєднати минуле з сучасним. Вона програмує майбутнє цілого народу. Повага й шана до рідної мови мають в будь-якому суспільстві особливий смисл.

   Так сталося, що українська мова століттями зазнавала утисків і гонінь. Тому сьогодні для нас важливо зрозуміти, що мова — це основа національної гідності, і ставлення до неї є виявом національної самосвідомості, громадянської позиції. Слово може стати на сторожі збереження нації, народної самосвідомості. Але слово також може бути і зброєю в боротьбі за відродження національного духу. 

   Маємо пам'ятати, що мова — це теж багатство. Його не виміряєш на вагу, не відчуєш в руках, не побачиш оком. Його потрібно тільки відчувати своєю власною сутністю. Тільки від кожного з нас особисто залежить, чи дбати про свою мову, чи ставитися до неї байдуже, як до чогось незначного і неважливого.Не зрікайся мови – рідної, материнської (139 сл.).

 - Випишіть  із  тексту  односкладні  речення. Перебудуйте  їх  у  двоскладні (усно).




Немає коментарів:

Дописати коментар