Мітки

вівторок, 29 листопада 2022 р.

Українська література, 11-А клас (30.11.2022р.)

 Тема. М.Куліш. «Патетична соната» - драматична опозиція високої мрії і потворної дійсності. Проблема вибору людиною між мрією, покликом душі і дійсністю. Необарокова організація часу й простору у пєсі; особливості композиції.

1. Слово  вчителя.


 - «Патетична соната» М. Куліша – це твір про болісний пошук Україною своєї долі на роздоріжжях історії. Проте поруч із драмою української долі центральною темою «Патетичної сонати» є трагедія гуманізму в обставинах соціально-політичних потрясінь. Ця неперевершена драма Куліша з величезною втратою для Курбаса, "Березоля" і всього українського театру була заборонена. Чого не можна на Україні – те дозволено в Росії: відомий керівник Московського Камерного театру Таїров ставив у російському перекладі "Патетичну сонату" в Москві, де вона йшла з аншлагами від 19 грудня 1931 по 24 березня 1932 і здобула Кулішеві від фахової критики славу найбільшого в СРСР драматурга.

2. Словникова робота.


Джерело: https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-mikola-kulish-patetichna-sonata-133748.html

3. Прочитайте  драму. Перейдіть  за  покликанням.

https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=1089

4. Прочитайте  теоретичний  матеріал. Запишіть  основні  відомості  в  зошити.

1) Історія написання  п'єси.

    Коли М. Куліш працював над текстом, то завжди вимагав  абсолютної тиші. Єдине, що йому не заважало, це звуки фортепіано. Донька письменника часто виконувала «Патетичну сонату» Л. Бетховена, яка й послужила назвою однієї з п’єс. Поява цієї драми пов’язана із задумом М. Куліша написати «кінороман з доби війни і революції».

2) Система образів.

    Дійові особи у творі умовно поділено на три табори:

1. Українська інтелігенція (піаністка Марина Ступай та її батько, учитель Іван Степанович Ступай-Ступаненко).

2. Більшовики (товариш Ілька Юги Лука, Судьба, Гамар; більшовиків підтримує міська біднота — проститутка Зінька, інвалід Оврам, його дружина Настя).

3. Прибічники російської імперської ідеї (генерал Пероцький, його син Андре й Жоржик).

Драматург зобразив класове розшарування суспільства, звернувшись до вертепних традицій, проте його «вертепний будинок» є значно масштабнішим:

«у темному підвальному закуті» мешкають безногий Оврам із Настею, найбідніші й найбезправніші;

на першому поверсі – учитель Ступай-Ступаненко з донькою Мариною;

другий поверх заселяє власник будинку генерал Пероцький із сім’єю; «напівгорище» ділять бідний студент Ілько Юга та його сусідка-модистка Зінька, яку безробіття змушує стати повією.

3) Композиція.


ЗАУВАЖТЕ!
Джерело:https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-mikola-kulish-patetichna-sonata-133748.html

Немає коментарів:

Дописати коментар